Съвети за купуване на спортни обувки

Ако искате да сте във форма, практикувайте бягане или ходене. Те са сред най-добрите естествените форми за фитнес. В последно време производителите на спортни обувки са много изобретателни. Все повече на пазара навлизат обувки с ултрамодерни нововъведения като фреон, с който е напълнена средата на подметката, както и помпа на езика. Това са обувки, които едновременно са удобни, а също така полагат изключителна грижа за ходилата.

 

Дори и тези обувки да са доста по-скъпи определено са предпочитане. Ако изберете грешните обувки, после рискувате да лежите на дивана с отекли ходила дълго време. Така ще се оплаквате, ще се чувствате дискомфорт и няма да можете да ходите нормално или да бягате.

 

Повечето специализирани магазини за обувки имат опитен персонал, който да ви насочи. По този начин ще имате добри познания за краката си и техните специфични нужди. Нашият съвет е да не отказвате тази помощ.

 

Ако все пак искате да сте наясно какви спортни обувки да купите, прочетете следващите няколко съвета:

 

Не се опитвайте да си взимате обувки, които да изпълняват няколко функции. В зависимост от конкретната си нужда, купете и своите обувки. Например високите обувки са твърди, докато маратонките са по-гъвкави и имат допълнително омекотяване, за да могат да се справят с по-високото напрежение от ходенето.

 

Трябва задължително трябва да познавате краката си. Не говоря за това, че трябва да имате по 5 пръста на крак и една пета, а за формата на ходилото. Ако имате широк крак при пръстите, то закупуването на тесни обувки ще ви донесе много главоболия. В повечето магазини за обувки има модел за всеки тип крак. По този начин ще можете да вземете най-подходящите спортни обувки за вас.

 

Един от най-добрите начини да определите формата на крака си е да направите един елементарен тест. Намокрете крака си и стъпете на върху парче кафява хартия и вижте отпечатъка. Още един по-прост съвет – погледнете последния си чифт обувки и вижте на кое място са най-износени.

 

Ако отпечатъка показва цялото ви стъпало с малка или никаква крива от вътрешната страна, или ако обувките ви показват износване на вътрешния ръб - това означава, че имате ниски арки или плоски стъпала и сте склонни към плоскостъпие /или т.нар. дюстабан/. Ако кривите ходилото на вътре, на обувката ще видите допълнително износване от вътрешната страна на петата и в предната част на стъпалото. В такъв случай трябва да си вземете обувки, който са леко повдигнати на петата. Така ще ходите нормално, без да си кривите краката.

 

Ако отпечатъка показва само част от предната част на стъпалото и петата с тясна връзка между двете, или ако обувките се износват най-вече на външния ръб - имате високи арки и сте склонни да кривите краката си навън. Тази форма предизвиква износване на външния ръб на петата и малкия пръст. За да нямате проблем трябва да носите омекотени обувки с мека подметка.

 

Ако имате неутрална арка и вашият отпечатък е обособен като крива по вътрешната страна и обувките се износват равномерно, то вие имате нормална форма. За да имате удобни обувки, трябва да изберете такива, които едновременно са меки и осигуряват най-добрата подкрепа на крака.

 

И не на последно място често измервайте крака си. Ако си мислите, че щом сте пораснали, то и краката няма да продължават да растат се лъжете. Обикновено дължината на краката трябва да се измерва два пъти в годината.





{START_COUNTER}